skip to Main Content

Наградиха победителите в инициативата „Доброволчеството – доброто в нас”

На официална церемония в събота бяха обявени победителите, от двата конкурса, в инициативата „Доброволчеството – доброто в нас”, стартирала на 05 декември 2013 г. по идея на Евродепутатът г-жа Моника Панайотова и реализирана пилотно на територията на район „Лозенец”.
В конкурсите взеха участие ученици от 10, 11 и 12 клас на 21 СОУ „Христо Ботев”, НПМГ „Акад. Л. Чaкалов”, Софийска гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Христо Ботев” и Професионална гимназия по облекло „Княгиня Мария Луиза”.
Журито в състав Любомир Дреков, кмет на район Лозенец, народните представители Доброслав Димитров и Ирена Соколова, проф. Светослав Кокалов, ректор и проф. Виктор Паунов, зам.-ректор от Национална художествена академия, Вера Кирилова, мрежови координатор от Националния алианс за работа с доброволци (НАРД), Любен Панов, програмен директор от Български център за нестопанско право, големият приятел на район „Лозенец” Деян Славчев – Део и Йоанна Дочевска, от Асоциация за развитие на българския спорт, разгледа 39 авторски проекта за лого на инициативата и 8 доброволчески проекта за „Направени добрини”.

Първа награда в конкурса за лого на инициативата беше присъдена на Йоан Ценков и от неговият проект беше изработен почетен плакет, който получиха всички участници.

В конкурса за „Направени добрини” с първа награда – посещение на Европейският парламент в Брюксел по покана на г-жа Панайотова, беше отличен проекта „Дари внимание” на учениците от 21 СОУ „Христо Ботев”, свързан с даряване на внимание на деца със специални образователни потребности (СОП) в училището и даряване на внимание от по-големи на по-малки ученици.

Втора награда беше присъдена на екип на Софийската гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Христо Ботев” за проекта създаване на чертожна линия за деца с увредено зрение „Зарази околните с добро”. Те спечелиха пет безплатни едногодишни абонамента за интернет предоставени от „Онлайн Директ”. В духа на доброволчеството, обаче победителите единодушно решиха да дарят наградата на нуждаещи се съученици.

В рамките на инициативата заработи онлайн платформата www.dobrovolchestvo.com, разработена от създателите на играта Империя онлайн. Сайта официално беше предаден за управление на Националният алианц за работа с доброволци (НАРД). Там всеки може да намери добри идеи и съвети за правене на добро, както и да сподели свои реализирани доброволчески инициативи.

Кметът на район „Лозенец” г-н Любомир Дреков благодари на всички участници в инициативата и техните преподаватели, за това, че за пореден път са показали, че младите не са безразлични за случващото се около тях и за това, че със собствената си нагласа да правят добро, могат да променят света, в който живеем.

Г-жа Панайотова изрази своето желание учениците да продължат със своето добротворчество и по този начин, с личният си пример, да вдъхновят младите хора от другите софийски райони, да създават и реализират свои доброволчески идеи. Тя обеща да продължава да помага за развитието на инициативата.

Всички присъстващи бяха категорични, че това е само началото и инициативата ще се превърне в традиция, не само в район „Лозенец”, но и в цяла София.

 

Back To Top