skip to Main Content

Ученици от район ”Лозенец” наградени със стипендии за високи спортни постижения

По повод 17 май – Ден на българския спорт, Столична община организира за четвърти път Тържествена церемония за връчване на стипендии на ученици за високи постижения в областта на спорта. За първи път събитието бе в подкрепа на Инициативата София – Европейска столица на спорта през 2018 г. Тази година то включваше раздаването на 62 стипендии на заслужили ученици. На тържеството присъстваха преподаватели, директори на столични училища, гости от Министерствата на образованието и науката и Министерството на младежта и спорта, общински съветници, представители на администрацията.

Кметът на Столична община – г-жа Йорданка Фандъкова, председателят на Столичен общински съвет Елен Герджиков и зам.-кметът д-р Тодор Чобанов поздравиха призьорите, връчиха трофеите и стипендиите на отличилите се млади спортисти. Изтъкнати бяха заслугите на треньорите, а кметът Йорданка Фандъкова специално благодари на родителите, на бабите и дядовците, които по един или друг начин са спомогнали в израстването и изграждането на спортните шампиони. От името на бабите, поздравления към всички присъстващи отправи великолепната българска актриса Татяна Лолова.

Стипендията е учредена с Решение на столичния общински съвет през 2012 г. и цели да отличи ученици, извоювали призови места на олимпийски игри, световни, европейски и балкански първенства в различни спортове и всички възрастови групи.

Сред призьорите са и възпитаниците:

ИМЕ НА УЧЕНИКА 

Възраст

Клас

Образователна институция

   ВИД СПОРТ

НАГРАДА

завоювано място

Световно първенство

Световна купа

Европейско първенство

Олимпийски игри

Радослав Николов Парапунов

12 клас

НПМГ ”Акад.Л.Чакалов

Волейбол Второ място

Европейски Олимпийски фестивал в Грузия, м.юли 2015 г.

Вивиан Димитрова Черноокова

8 клас

35 СОУ „Добри Войников”

Худ. гимнастика Трето място

Европейски шампионат, м. май 2015 г. в Минск, Беларус

Мария Тодорова Делчева

9 клас

СГСАГ „Хр. Ботев”

Бадминтон Второ място

Балкански отборен шампионат за младежи и девойки до 19 г., Караман, Турция, м. февруари

Back To Top