skip to Main Content

04 РПУ-СДВР ПРЕДУПРЕЖДАВА ГРАЖДАНИТЕ

Уважаеми Лозенчани,
С оглед зачестилите престъпления на територията на район „Лозенец“ /а и в цялата столица/ – телефонни измами спрямо възрастни хора, както и поради интензивните в последните дни тегления на пари в брой от банкови институции и създалите се в резултат на това предпоставки за увеличаване броя на престъпните посегателства спрямо гражданите и собствеността им , публикуваме информационни съобщения от 04 РПУ-СДВР, с цел превенция и недопускане извършването подобни престъпления на територията на обслужвания район.

МВР И 04 РПУ-СДВР ПРЕДУПРЕЖДАВАТ ГРАЖДАНИТЕ:

В последно време отново са зачестили обажданията с цел измама по телефона с версията „Катастрофа с роднина” или „Необходима спешна операция или лечение”. Получени са сигнали от граждани, че на домашните телефони се обажда плачещ женски или мъжки глас, в който жертвата разпознава свой роднина. Обяснява, че е причинил катастрофа, починало е дете и трябват пари, за да не бъде задържан. Парите се искат от лице, което се представя за полицейски служител, следовател или лекар. Сумата, която се иска, е 4000 или повече лева.
Умоляваме гражданите да бъдат изключително внимателни при подобни обаждания. Телефонът да се затвори и да се свържат със своя близък, за когото се предполага, че има нужда от помощ.

НЕ СПОМЕНАВАЙТЕ ИМЕНА. ПИТАЙТЕ КОЙ СЕ ОБАЖДА. ЧАКАЙТЕ ДА СЕ ПРЕДСТАВЯТ. НЕ ДАВАЙТЕ ПАРИ НА НЕПОЗНАТИ. СИГНАЛИЗИРАЙТЕ В ПОЛИЦИЯТА.

Предупредете свои близки възрастни хора, които имат стационарни телефони, да бъдат внимателни при подобни обаждания.

Поради наблюдаваната в последно време тенденция голям брой хора да теглят спестяванията си от различни банки, предупреждаваме гражданите:

НАЛИЧИЕТО У ВАС НА ПАРИ НОСИ ОГРОМНИ РИСКОВЕ ЗА ПРЕСТЪПНИ ПОСЕГАТЕЛСТВА СПРЯМО ВАС И СОБСТВЕНОСТТА ВИ – КРАЖБИ, ГРАБЕЖИ И ИЗМАМИ!

БЪДЕТЕ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВНИМАТЕЛНИ ПРИ ТЕГЛЕНЕТО, ПРЕНАСЯНЕТО И СЪХРАНЕНИЕТО НА ПАРИЧНИ СУМИ В БРОЙ!

Не пренасяйте пари в прозрачни торби, не ги оставяйте в автомобила си без надзор, съхраняваните ги на подходящи и недостъпни места, не се продавайте на опити за измама под предлог разваляне на банкноти, подкупи за катастрофи, лечения и др. Не споменавайте пред други хора, че у Вас носите или съхранявате пари в брой. Ако може при пренасяне на пари– не се движете сами, а с близък човек. При пренасяне на големи парични суми ползвайте услугите на лицензирана частна охранителна фирма и/или специализиран автомобил.

Бъдете предпазливи и внимателни, предупреждавайте и Ваши близки, и не създавайте излишни предпоставки да бъдете обект на престъпления!

 За повече информация или сигнали можете да се свържете с нас на телефон: ДЕЖУРНА ЧАСТ – ДЕНОНОЩНО – 02/8662227, 02 9824160 или директно на тел. 112

 

Back To Top