skip to Main Content
books-1850645_1920

Читалището е традиционна за България институция, в която просвещенското начало и самодейството не са загубили смисъла и важността си. То приютява задължително библиотека и различни клубове по интереси, където се развиват най-различни дейности. На територията на район „Лозенец“ се намират 4 читалища:

 • НЧ „Пробуда – 1946“ – Съхраняване на традицията и културните ценности, както и развиването на талант, естетическо осъвършенстване, и стремеж към творчески постижения са основни цели в дейностите на НЧ „Пробуда – 1946“ още от самото му създаване.
  Днес, ръководството на читалище „Пробуда-1946” усвоява нов тип умения и компетентност и добавя нови дейности към традиционните, които поддържат читалището в жива равиваща се организация. Целта на читалището е да развива и обогатява културния живот, социалната и образователна дейност в район „Лозенец” и столицата. За тази цел то привлича деца от района, съобразно личните им предпочитания. Те могат да участват и да се развиват в областта на художестенотворческата и певческо-артистичната дейност на читалището.
 • НЧ „Пенчо П. Славейков 1921“ – Създадено е през 1921 г. в дома на учителя Иван Радев – председател на читалището. През 1932г. започва строеж на съществуващата и до днес сграда. Тя е построена със средства от дарения на лозенчани и заем от Лозенска популярна банка, като двама души – Зоя Стефанова и Йордан Георгиев /членове на Настоятелството/ ипотекират единствените си, собствени жилища.  През 2013г. сградата на читалището е обновена външно и вътрешно от достойни българи – анонимни дарители.НЧ”Пенчо Славейков 1921” поставя основите на културния живот в район Лозенец – София. Школите и съставите на читалището се посещават от 390 деца, младежи и девойки на седмица.
 • НЧ „Г. С. Раковски 1927“ –  В школите, студията и курсовете  на Н.Ч. “Г.С. Раковски 1927” ул. Крум Попов” № 17 през учебната 2019 – 2020 г. се обучаваха около 300 деца и младежи, както следва:
 1. Балетна и танцова школа „Бисер” със 72 участници на възраст от 4 до 30 години. Художествен ръководител на школата – Грозданка Ангелова – балетен педагог. Школата ползва зала на читалището на ул. “Бисер” № 2.
 2. Школа по пиано с три класа, в която се обучаваха общо 50 деца – ученици и младежи от 5 до 30 години. Ръководителите на класовете са музикалните педагози – Заря Колева, Зорница Тонева и Ани Коларова.
 3. Школа по класическа китара с 12 участници на възраст от 10 до 30 години с ръководител Костадин Ланджов.
 4. Театралното студио работи под ръководството на актьора Тодор Янкулов с 18 участници на възраст от 9 до 18 години. ДВТФ „Таласъмче” работи и има съвместни изяви с читалищното театрално студио.
 5. Курс по български език и литература за седмокласници с преподавател Цветана Милчева с 20 ученици.
 6. Учебен центьр „Леприконн” се рьководи от Диана Лазарова. Към него функционираха начална училищна занималня с 32 ученици, курс по английски език за 40 ученици и детска лятна занималня с 15 деца.
 7. Детска работилница „Рин-тин-тин” /„Зороринтилница”/ за 40 деца ученическа и лятна занималня.
 8. В читалището развива дейност и фондация „Университет за деца” с ръководител Явор Киряков. Основната насоченост на дейността е подготовката на деца и юноши до 18 г. по природни и технически науки с помощта на университетски и училищни преподаватели. Децата, ангажирани в различните курсове, са около 50.

Библиотеката при читалището ул. “Милин камък” № 8 се ползва от 182 читатели. Библиотечният фонд възлиза на 21,484 единици. Посещенията на читателите са 1344, а заетите библиотечни матернали – 4466.

 • НЧ „Вещина-2005“ – Народно читалище „Вещина-2005“, което в най-общия си смисъл работи в подкрепа на общността като насърчава социалното развитие и културното обогатяване, укрепва гражданското общество и същевременно с това разработва и прилага стратегии за включване на изолирани общности и хора в неравностойно положение, изпълнява различни социални, културни, образователни и информационни дейности.Читалището е активно в планирането, организирането и провеждането на множество образователни и културни събития и инициативи на локално, национално и общоевропейско ниво, значителна част от които са подкрепяни от местни и европейски програми. Сред най-емблематичните проекти на НЧ „Вещина-2005“  са Международния фестивал за късометражно кино IN THE PALACE като съорганизатор, ежегодната аудиовизуална обучителна програма за млади професионалисти FILMER FORGE, образователната инициатива по активно гражданство „Дисекция на демокрацията“, обучителните ателиета за учащи. Читалището поддържа и администрира собствена видебиблиотека – дигитализиран архив с нас 10 000 късометражни филма от страната и света.

 

Back To Top